ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ

ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ

ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ

07.09.2022

Иновативните училища са модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците ще подобрят образователните си резултати и ще повишат критичното мислене и творчество чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни стратегии.

Въвеждането на иновативните часове „Изучаване на природата чрез музика и изобразително изкуство“ („Звуци и картини от природата“) очакваме да допринесе за засилване на интереса на учениците от прогимназиален етап към природните науки. С помощта на „Учене чрез правене“ очакваме трайно усвояване на знанията за Космоса, смяната на сезоните, разпространението на светлината, чистите вещества и смесите, условия и признаци за протичане на химични реакции, основни жизнени процеси при растителните и животински организми. Очакваме намаляване на безпричинните отсъствия и по-лесен преход към трите не леки за учениците от гимназиален етап дисциплини.

Предлагаме четири изнесени иновативни урока, които да включват посещение на парка и извършване на наблюдение на природата. Четирите урока – наблюдения да са на едно и също място. Направа на снимки и записки за моментното състояние на природните обекти. Слушане на звуците на природата – характеризиране на естеството и произхода им. Те да бъдат последвани от часове в класната стая, на фона на подходяща музика учениците да пресъздадат на лист своето виждане и усещане за сезона. След последния изнесен урок и час за пресъздаване, предвиждаме изложба от където да проличи промяната в изследвания природен обект и творческото виждане на учениците.

Изучаването на останалите физични явления, химични процеси и биологични системи ще бъде поднесено под формата за игри – според материала, последвани от пресъздаване на наученото върху блокчето. Очакваме, че с изследователска игра и визуализиране на направеното ще се засили и без друго явния интерес на учениците към този предмет. Предвид и традициите на СУ „Антим I“ в профилираната подготовка на учениците в Природни науки, така бихме засилили и затвърдили позициите си.

 Предвиждаме и гъвкавост на учебния процес, според интересите на учениците. Предвиждаме, след проучено мнение сред учениците и родителите им поканване на гост – лектори, които да засилят вниманието към актуални теми. На резултатите от образователния процес ще бъде дадена гласност и публичност сред останалите ученици в училище и пред родителите. Предвижда се обмяна на опит с колеги от други училища.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ДЕЙНОСТИ: